Regulier of toch liever een faalangstexamen?

 

  • Heb je de auto onder controle en bedien je de auto op de juiste technische wijze?
  • Rij je veilig door het verkeer en herken je mogelijk gevaar op tijd?
  • Hinder je het verkeer zo min mogelijk en rij je vlot door?
  • Hou je rekening met zwakkere verkeersdeelnemers en vang je fouten van anderen op?
  • Rij je milieubewust?

Dan is het tijd voor het praktijkexamen! Vanaf de dag dat je 17 jaar wordt mag je praktijkexamen doen. De meeste leerlingen slagen door het doen van een regulier examen. Dit is een praktijkrit van ongeveer 30-35 minuten.

Heb je echter moeite om onder druk te presteren, of gaat het helemaal mis zodra er een examinator naast je zit? Dan is er de mogelijkheid om een faalangstexamen af te leggen. Dit faalangstexamen mag je doen ook vóórdat je een keer gezakt bent.

Het faalangstexamen wordt afgenomen door een gespecialiseerde examinator die erop getraind is kandidaten met faalangst te begeleiden en op hun gemak te stellen. Voor dit examen wordt extra tijd ingepland. In plaats van 55 minuten krijg je voor dit examen 1 uur en 20 minuten de tijd. Voorafgaand aan de rit wordt meer tijd voor je genomen, dit geeft rust. Maar ook tijdens de rit kun je (meerdere keren) pauzeren als je merkt dat de spanning oploopt. Dit wordt een time-out genoemd. Zo voorkom je dat je door spanning fouten gaat maken. De praktijkrit zelf duurt niet langer dan bij het reguliere examen. Je bent nog steeds 30-35 minuten aan het rijden.