nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

A-Rijbewijs

Altijd al je droom om nog eens je motorrijbewijs te halen?

Wie motorrijlessen wil gaan nemen moet eerst een theoriecertificaat halen foor de motor(Categorie A). Dit certificaat is 1,5 jaar geldig. Als je al in het bezit bent van de rijbewijs B hoef je niet eerste het theoriecertificaat A te halen. Je mag dus al rijlessen nemen.

Als je aan het praktijkexamen AVD(verkeersdeelname) wilt deelnemen moet je echter wel een theoriecertificaat  kunnen tonen.

3 categorieën

Het motorrijexamen wordt gesplitst in 3 categorieën: A1,A2 en A onbeperkt. Voor wie op wil gaan voor A onbeperkt zijn er twee mogelijkheden: Wie jonger is dan 24 jaar zal eerste moeten slagen voor het A1 examen. Minimaal twee jaar na het behalen van het rijbewijs A1 . Minimaal twee jaar na het behalen van het rijbewijs A1 mag deze bestuurder opgaan voor de categorie A2  . Eenmaal twee jaar in het bezit van A2 mag de bestuurder opgaan voor het examen voor de categorie A onbeperkt.

Op die manier kan een 18 jarige op zijn vroegst met 22 jaar rijden op een motor voor de categorie A onbeperkt. Wie 24 jaar of ouder is kan direct opgaan voor de categorie A onbeperkt.

Aspirant bestuurders voor de categorie A1 mogen al met 17 jaar beginnen met de praktijklessen. Voor alle duidelijkheid ,instromen met 20 jaar in de categorie A2 is niet toegestaan volgens de Europese richtlijn. Wie nog geen 24 is, zal dus gewoon alle drie de examens moet afleggen om met A onbeperkt te mogen rijden.

Kandidaten voor de categorie A1 krijgen een volledig examen ,bestaand uit een theorie examen, een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelname. Voor het rijbewijs A2 en A onbeperkt legt de bestuurder dan vervolgens een aanvullend praktijkexamen verkeersdeelneming af,met daarin aandacht voor de voertuigbeheersing.

Bestuurders van 24 jaar en ouder die direct opgaan voor A onbeperkt moeten ook een volledig traject afleggen met een theorie examen, examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelname. Het praktijkexamen voor de motor is gesplitst in twee gedeelten: het examen voertuigbeheersing en het examen  verkeersdeelneming .Bij het examen voertuigbeheersing kan de examinator kiezen ui 12 oefeningen waarvan je er 7 moet uitvoeren.

Kledingeisen voor het motorexamen.

Bij het motorexamen moet je de volgende beschreven uitrusting dragen:

  1. Een goedgekeurde motorhelm
  2. Een motorbril,(zonne)bril of een helmvizier.
  3. Hoge schoenen of laarzen die ook de enkel bedekken
  4. Handschoenen of wanten die de hand en zo veel mogelijk het polsgewricht bedekken
  5. Een broek die de benen bedekt .Een jas die het hele lichaam en de armen bedekt
© 2013 Verkeersschool van Moorsel. Alle rechten voorbehouden. Website door Website door Lives Internet & Marketing Lives Internet & Marketing